(Br.: 94 615 Ft)
(Br.: 88 265 Ft)
Az ipari olajsütő vagy másnéven ipari fritőz kiemelten fontos konyhai berendezés minden ipari konyha számára. Nagyon sok finom étel elkészítésében nyújtanak nagy szerepet, amelyek között nemcsak a sültkrumpli található, hanem a különböző halak, és tésztafélék is, amelyeket olajban kell elkészíteni. Válogasson kiváló minőségű termékeink között, ahol megtalál gázos olajsütőt, elektromos olajsütőt, és még indukciós fritőzt is!
Az ipari olajsütő vagy másnéven ipari fritőz az egyik legfontosabb vendéglátóipari berendezés a különböző nagykonyhákban. Mivel ipari konyhák felhasználásra tervezték őket ezért rozsdamentes acélból készültek, és nagy strapabírással rendelkeznek, azért, hogy nagy mennyiségben tudjanak vele különböző ételeket elkészíteni. Választhat asztali, beépíthető elektromos, gázos, egy vagy kétmedencés változatot is attól függően, hogy az Ipari konyhában mekkora hely kapacitással rendelkezik. A dupla nagy teljesítményű ára igen magas, ezért megvásárlását csak akkor javasoljuk, ha valóban "ipari" mennyiségben szolgálják ki a vendégeket.
Különböző ételek úgymint halak, burgonya, tésztafélék, zöldség és hús sütésére használjuk. Az ipari fritőz előnye, hogy pontosan állíthatjuk a hőfokot és nem kell lábasban, vagy edényben melegíteni az olajat. A forró olaj súlyos sérüléseket okozhat, mindig figyeljünk oda saját és munkatársaink épségére és biztonságára. Az élelmiszerek sütése olajban, zsírban hatékony hőközlést tesz lehetővé, mert az a folyadékkal közvetlenül érintkezik. Fontos, hogy ezekben az ipari olajsütőkben csak olyan növényi eredetű zsírok és olajok használhatóak, amelyeknek a füstpontja magas.
Ipari olajsütő vásárlásakor célszerű figyelmet fordítani az energiaforrásra, az ipari fritőz méretére, és az olajsütő igénybevételére. Amennyiben elektromos olajsütőre van szüksége ellenőrizze, hogy a 230V-os hálózat megfelelő-e az Ön számára, de ha rendelkezik ipari konyhájában háromfázisú csatlakozással akkor célszerűbb az utóbbit választani a biztonságosabb energiamegosztás miatt.
Egy professzionális minőségű készülék folyamatosan nagy hőmérsékleten tarthatja az olajat, amelynek köszönhetően kiváló lesz a sütés minősége. Mindig megfelelő kapacitású ipari olajsütőt válasszon például, ha burgonya sütéséhez, használja ugyanis sütés közben a burgonya összeragadhat, és ezáltal nem sül át megfelelően. Nagyobb méretű kivitel használatakor az olaj, áram, és gáz felhasználása valamivel magasabb lesz, ezért, ha nem süt rendszeresen akkor ezt is mérlegelnie kell.
A termék használatának megkezdéséhez be kell gyújtani a készüléket (Piezzo gyújtó gázos olajsütő esetén) fel kell melegíteni a tartályban található olajat kb 185 fokra. Fontos, hogy a különböző ételek más és más hőfok beállítást igényelnek. Erre legyünk tekintettel. Az ipari olajsütő az olajat és zsíradékokat fűtőszál segítségével melegíti indirekt módon. Különböző gyártók más modelleinél eltérő megoldást választhatnak.
Aktuálisan a legkorszerűbb megoldásnak az indukciós mechanika tekinthető. Ezeknek a készülékeknek az ára magas, de ez az egyetlen negatívum velük kapcsolatban. Az olaj felső része szokott forró lenni ezért az alsó részen sütés közben a leszálló morzsa egyéb élelmiszerek a hidegebb részben gyűlnek össze. A szűrés miatt az olajnak hosszabb élettartama lehet. A forró olaj megközelítheti a 200 fokot is ezért vigyázni kell vele a munkavégzésünk során.
Az ipari olajsütőt mindig csak kikapcsolt állapotban töltsük fel olajjal és csakis a jelzett maximális szintig. A víztől, illetve a különböző nedvességtől a felhevült olaj kifröccsenhet, ezért óvatosan bánjunk az olyan alapanyagokkal, amelyeknek magas a víztartalma például fagyasztott burgonya vagy húsok. Sütés közben használja a fedelet, ezzel is csökkentve a balesetveszélyt. Az ipari olajsütőt mindig szilárd és stabil felületre helyezze, és olyan magasságban, ahol könnyen beleláthat a medencébe. Az asztalra tehető változatok esetében ideális egy rozsdamentes asztal. Helyezze olyan helyre, ahol könnyedén elérheti sütés közben. A használat során mindig tartsa be az előírt hőmérsékletet, a sütési időt és a medence méretének megfelelő adag méreteket.
A tisztítás gyakorisága függ az igénybevételtől. Ha csak napi egyszer kétszer sütünk vele akkor a külső rozsdamentes burkot nem kell minden este tisztítani, de ajánlatos, elég szigorúak a szabályok, amik egy ipari konyha tisztán tartására és higiéniájára vonatkoznak. A használt olaj leengedését és tisztítását, szűrését (panírmorzsától és a többi összegyűlt hulladéktól) és visszatöltését javasoljuk naponta elvégezni. Az ipari olajsütők rozsdamentes anyagának és a lekerekített sarkoknak köszönhetően a takarítása nagyon könnyű és egyszerű.
Tisztítás előtt minden esetben áramtalanítsa az ipari fritőzt, és mindig hagyja kihűlni az olajat, zsiradékot. Az olajleeresztő csap használatával egyszerűen a fáradt olajat egy tartályba leeresztjük. Alkatrészei ki és levehető ezáltal a szétszedés után a legtöbb alkatrészt ipari mosogatógépben elmosható kivétel persze az elektromos részek.
Az ipari fritőzt ne szerelje szét és ne próbálja egyedül megjavítani. Azonnal forduljon szakszervizhez vásárlás után a szállításban és a beüzemelésben, karbantartásban és javításban is tudunk segíteni.