Ipari vízlágyító
Az Ipari vízlágyítók használata nélkülözhetetlen az olyan ipari konyhákban, ahol a különböző konyhai berendezések víz felhasználásával működnek. A vízlágyítók jelentősen javítják az üzemi folyamatok hatékonyságát, csökkentik a karbantartási költségeket, és meghosszabbítják a gépek élettartamát.
Nézzen körül Ipari vízlágyító termékeink között!
Ipari vízlágyítók
Professzionális automata vízlágyítók, otthoni vagy akár ipari felhasználásra. Nagy kapacitásra lettek tervezve, hogy elegendő lágyvíz álljon rendelkezésre ipari vagy egyszerű háztartásbeli feladatokhoz.
Magyarországon többnyire kemény a víz, ami nem csak a kazánt, hanem az összes vízfelhasználással működő konyhai berendezéseket is károsíthatja, mint például az Ipari mosogatógép, arról nem is beszélve, hogy a hatásfokuk is csökkenhet.
Már 1 mm vízkő lerakódása esetén is 8%-kal. Manapság egyre több forgalmazó és gyártó köti a vizet felhasználó gépeinek garanciális időtartamát ipari vízlágyító használatához. Akár több milliós összegű berendezést is tönkre tehet a hétköznapi vízkő, és a javítása hosszú időt és nagy anyagi ráfordítást követelhet.
Így az automata vagy manuális ipari vízlágyító használatával több szempontból is nagyobb anyagi kiadástól kímélheti meg magát! A vízlágyító használata elősegíti a termékekben lévő fűtőszál hosszabb élettartamát. Napjainkban léteznek olyan vendéglátóipari gépek amihez kötelező a vízlágyító használata.
Az Ipari vízlágyító szerepe a vízminőség javításában
Az ipari vízlágyítók fontos szerepet játszanak a vízminőség javításában, mivel a kemény vízben lévő kalcium és magnéziumionok lerakódhatnak a fűtőelemeken, csöveken és egyéb alkatrészeken, amely hosszú távon súlyos problémákat okozhatnak.
A lerakódások csökkentik a hőátadást, hatékonyságot, és növelik a karbantartási igényt. A vízlágyítók eltávolítják ezeket az ionokat, ezáltal az ipari berendezéseknek hosszabb élettartamot és hatékonyabb működést biztosítanak.
Az ipari vízlágyítók hasznosak az élelmiszeriparban, egészségügyben, szállodákban és még számos felhasználási helyen. A vízlágyítók az ipari folyamatok hatékonyságának javítása mellett további előnyökkel is járnak, mint például a víz és energiafelhasználás csökkentése, ezáltal az üzemeltetési költségek csökkentésében is nagy szerepet játszanak.
Az ipari vízlágyítók kiválasztásakor figyelembe kell venni az adott alkalmazási terület igényeit, és a vízminőséget. Az optimális vízlágyító méretét és kapacitását a víz minősége, vízmennyisége és a készülék használati módja határozza meg. A vízlágyító karbantartása és tisztítása szintén fontos a hatékony működés és a hosszú élettartam érdekében.
Hogy működik az Ipari vízlágyító?
Az ipari vízlágyítók megváltoztatják a víz fizikai és kémiai tulajdonságait, csökkentik a vízkő képződést okozó oldott kalcium és magnézium mennyiségét. A lágyítandó vizet műgyanta anyagú ioncserélő oszlopon kerül átvezetésre (erős kationos műgyanta).
A folyamat végén a kalcium vagy magnézium ionok nátrium ionokra cserélődnek. Emiatt a készülékből kifolyó víz nem tartalmaz maradandó keménységet okozó ionokat, melegítéskor nem képződik vízkőkiválás.
A vízlágyítók feladata, hogy maximális védelmet nyújtsanak a vízkőlerakódás ellen a csövekben és a különböző rendszerekben, alkatrészekben. Egy bizonyos működési idő után az ioncserélő oszlop kalcium és magnéziumionokkal telítődik.
Az ioncserélő oszlop kimerülése után azokat regenerálni kell. A regenerálás konyhasó oldattal történik. A készülék a konyhasót az erre a célra szolgáló tartályból veszi.
Ipari vízlágyító előnye
Az ipari vízlágyítás valójában ugyanazon a technológián alapul, mint a háztartási vízlágyítás. Ezzel megelőzhetjük a különböző konyhai berendezések vízkövesedését, ami nemcsak a víz minőségét javítja, hanem jelentősen megnöveli a gépek, élettartamát is.
Az ipari vízlágyítás alkalmazási területei a zárt rendszerű fűtőkörök, vizének lágyítása az ipari fordított ozmózis rendszerek előtti vízlágyítás és a savas és lúgos ipari oldatok előállítására szolgáló vízlágyítás.
Az ivóvíz keménységi fokát kormányrendelet határozza meg, amely meghatározza a két szélső értéket. Ez a két érték 50 és 350 mg kalciumoxid literenként, német keménységgel mérve 5 és 35. A víz keménysége ezen a tartományon belül változhat.