Vágódeszka, vágólap
Napjainkban szinte az összes Ipari konyha nélkülözhetetlen eszköze a vágódeszka, vagy más néven vágólap. A vágódeszka egy olyan konyhai alapfelszerelés, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy hatékonyan és biztonságosan tudjuk az alapanyagokat előkészíteni.
Nézzen körül Vágódeszka-Vágólap kínálatunkban!
A vágódeszkák és vágólapok a különböző ételek elkészítésének elengedhetetlen eszközei, de sokan nem is gondolnak rájuk, amikor konyhai eszközöket vásárolnak. Azonban a megfelelő vágódeszka kiválasztása és tisztántartása kulcsfontosságú a konyhai biztonság és az élelmiszerbiztonság szempontjából.
Az aprítás általában nem tartozik a kedvelt konyhai tevékenységek közé, mivel a profi szakácsok által diktált sebességgel csak kevesen tudják felvenni a versenyt. A megfelelő vágódeszka és kések kiválasztása azonban létfontosságú a tökéletes konyhai feladatok eléréséhez.
Az élelmiszer biztonság érdekében ajánlott minden alapanyagot külön vágódeszkára vagy vágólapra helyezni, például:
- húsoknak
- zöldségeknek és gyümölcsöknek
- pékáruknak
- aromás élelmiszereknek
mint például a vöröshagyma. Ezáltal megelőzhető, hogy a nyers ételek csírái vagy a kellemetlen szagok átterjedjenek az egyik élelmiszerről a másikra.
Vágódeszka - Vágólap fajtái
A vágódeszkák és vágólapok különböző anyagokból készülhetnek, és mindegyiknek megvannak az előnyei és a hátrányai. A legnépszerűbb anyag a fából és a műanyagból készült deszkák.
Fa vágódeszka
A fa deszkák és vágólapok kellemes megjelenésükkel és tapintásukkal megfelelő környezetet biztosítanak a konyhába. Továbbá számos fafajta, mint például a juhar, bükk vagy bambusz, rendelkezik antibakteriális tulajdonságokkal, amelyek hozzájárulnak a fa deszkák higiéniájához.
Azonban a fa vágólapok gondosabb karbantartást igényelnek, mint a más típusú deszkák, ugyanis csak kézi mosogatással és rendszeres olajos impregnálással lehet őket megfelelő állapotban tartani.
Ez viszont megéri a befektetett időt, mert védelmet nyújtanak a konyhakések éleinek, és hosszabb élettartamot biztosítanak. A fa vágódeszkák használata előtt nagyon fontos, hogy teljesen megszáradjanak, mivel a nedves vágólapon megtelepedhetnek a különböző baktériumok.
A vágódeszka kisebb vágásai maguktól kiigazodnak a nedvesség hatására, míg a nagyobb sérülések eltávolíthatók a felület csiszolásával.
Jellemzők
- gyümölcshöz, zöldséghez és pékárukhoz ajánlott
- kíméli a kések élét
- természettől fogva antibakteriális
Műanyag vágódeszka
A műanyag deszkák mosogatógépben is tisztíthatók legfeljebb 60 °C-os hőmérsékleten, ami különösen előnyös a húsok, halak, illetve az intenzív illatú alapanyagok esetén. A műanyagból készült deszkák számos méretben és több fajta színben is megvásárolhatóak.
Jellemzők
- Könnyű súly
- Erős illatú alapanyagokhoz ajánlott (hal, hús)
- Könnyen tisztítható
- Alacsony ár
- Nehezen szívják magukba a szagokat
Üveg vágódeszka
Az üveg deszkák kemény, edzett üvegből készülnek, ami biztosítja a tökéletes higiéniát. Tisztításuk egyszerű, tisztítószeres vízzel, vagy akár mosogatógépben is elvégezhető. Az üveg deszka nem szívja magába az étel szagát, így nem szükséges forró vízzel leönteni a használat után, ellentétben a fa deszkákkal.
A megfelelő deszka mérete
A tökéletes deszka mérete szintén fontos tényező a biztonság szempontjából. Amennyiben túl kicsi deszkát használunk az veszélyes lehet, mert az alapanyagok a földre eshetnek, vagy akár az ujjunkat is könnyen elvághatjuk.
A túl nagy vágólapok pedig nehezen kezelhetőek, arról nem is beszélve, hogy rengeteg helyet foglalnak el az asztalon. A megfelelő méretű deszka kiválasztása elősegíti a biztonságos, hatékony és gyors munkavégzést.
Mikor érdemes cserélni?
A deszkák és vágólapok cseréjének ideje gyakran elhanyagolt tényező, pedig rendkívül fontos az élelmiszerbiztonság és a higiénia szempontjából. Amennyiben a vágólapon jelentős karcolásokat vagy repedéseket vesz észre, akkor ideje kicserélni.
A sérült deszkák repedéseiben ugyanis megtelepedhetnek a baktériumok, amelyek akár komoly egészségügyi problémákhoz is vezethetnek. Ezért ajánlott a deszkákat rendszeresen ellenőrizni, és ha szükséges, cserélni.
Válasszon minőségi anyagból készült, strapabíró deszkát - vágólapot, amelyet az Attase kínálatában széles választékban megtalál, és figyeljen arra, hogy megfelelően tárolja és tisztítsa. Amennyiben ezeket betartja, akkor a deszka hosszú ideig használható lesz, és továbbra is segíteni fog a finom ételek elkészítésében.