GN edény
Ha vendéglátással foglalkozik, akkor a GN edény egy elengedhetetlen kellék az ételek és az alapanyagok hatékony tárolásához. Különböző GN edény méretek szerezhetőek be a tárolni kívánt élelmiszerek és nyersanyagok mennyiségétől függően. GN edények mellett fedőket és rácsokat is talál kínálatunkban rozsdamentes acél vagy polipropilén anyagból.
GN edények
Mi a GN edény
A GN edények, vagyis a GastroNorm edények, standard méretű tárolóedények, melyeket a konyhákban és vendéglátóipari egységekben használnak szerte Európában. A GastroNorm szabványok meghatározzák ezeket az egységes méreteket, amelyek lehetővé teszik, hogy különböző gyártók termékei kompatibilisek legyenek egymással.
A GastroNorm rendszer a konyhai munkafolyamatokat segíti elő, mivel az edények méretei előre meghatározottak és standardizáltak. Ennek köszönhetően könnyebb és hatékonyabb az ételek tárolása, szállítása és kiszolgálása. Az edények különböző méretei és alakzatai (pl. hosszúkás GN tálak, GN pörkölőtálak stb.) lehetővé teszik a konyhai tér hatékony kihasználását és az optimális készletezést.
Fontos megjegyezni, hogy Amerikában más szabványok és méretezési rendszerek vannak használatban a vendéglátóiparban, így ott nem elterjedtek a GastroNorm (GN) edények. Európában viszont ezek az edények szinte minden konyhában megtalálhatóak, és nélkülözhetetlenek a hatékony és szabványos működéshez.
Gn edények fajtái
A GN edények, vagyis a GastroNorm edények, különböző típusokban és méretekben elérhetőek, hogy kielégítsék a különböző konyhai igényeket és funkciókat. Íme néhány gyakori GN edény típus:
-
Rozsdamentes acél GN edények:
Ezek a legelterjedtebb típusú GN edények, melyek rozsdamentes acélból készülnek.
Alkalmazhatók széles hőmérsékleti tartományban (-20°C és +300°C között).
Ideálisak főzéshez, sütéshez, tároláshoz és szállításhoz.
Polipropilén GN edények:
Ezek az edények polipropilénből készülnek, ami iztelen és szagtalan anyag.
Általában -40°C és +80°C közötti hőmérsékleti tartományban használhatók.
Könnyűek és ellenállóak, gyakran használják például hidegtálak készítésére vagy hűtött ételek tárolására.
Perforált GN edények:
Ezek a GN edények perforált kivitelűek, általában rozsdamentes acélból.
A perforált felület lehetővé teszi a folyadék lecsorgását vagy a párolgást, ami ideális például zöldségek párolásához vagy húsok sütéséhez.
Üveg GN edények:
Néhány speciális esetben üvegből készült GN edények is elérhetőek, amelyek átlátszók és esztétikusak.
Gyakran használják éttermekben, büfékben, hogy az ételek prezentációja is tisztán látható legyen.
GN edények felhasználási területei
Főzés és sütés:
A rozsdamentes acélból készült GN edények ideálisak főzéshez és sütéshez, mivel ellenállnak a magas hőmérsékleteknek és a mechanikai igénybevételeknek.
Használhatók például sütőben vagy gőzölőben történő főzéshez, valamint indukciós főzőlapokon is.
Tárolás és szállítás:
A GN edényeket gyakran használják ételek tárolására és szállítására. Jól záródó fedéllel ellátva megóvják az ételeket a különböző környezeti hatásoktól és szennyeződésektől.
Ideálisak hűtőkben és fagyasztókban történő tároláshoz is.
Hidegtálak és desszertek:
A polipropilén GN edények alkalmasak hidegtálak készítésére, saláták, gyümölcsök, desszertek tárolására és szervírozására.
A polipropilén anyag könnyű és törhetetlen, így könnyű kezelni és szállítani.
Buffet és önkiszolgáló rendszerek:
Az üveg vagy polipropilén GN edények gyakran részei a buffet rendszereknek, ahol az ételek szépen és higiénikusan tálalhatók.
Ezek az edények segítik a folyamatos utántöltést és a vendégek könnyű hozzáférését az ételekhez.
Ételipari konyhák:
A különböző méretek és típusú GN edények kiválóan alkalmazkodnak az ételipari konyhák változatos igényeihez.
Segítik a hatékony munkafolyamatokat, a termelékenységet és a konyhai szervezettséget.
GN edények tulajdonságai
A rozsdamentes acél GN edények általában -20°C és +300°C között használhatók, míg a polipropilén GN edények általában -40°C és +80°C közötti hőmérsékleten működnek. Ez lehetővé teszi számukra, hogy széles körű konyhai felhasználásra alkalmasak legyenek, beleértve a főzést, sütést, tárolást és szállítást is.
Mind a rozsdamentes acél, mind a polipropilén GN edények könnyen tisztíthatók és higiénikusak. A rozsdamentes acél ellenáll a korroziónak és a fertőtlenítőszereknek, míg a polipropilén nem szívja magába az ízeket és szagokat.
Gn edény méretek
- 1/1 - 325 x 530 mm
- 1/2 - 325 x 265 mm
- 1/3 - 176 x 325 mm
- 1/4 - 162 x 265 mm
- 1/6 - 162 x 176 mm
- 1/9 - 108 x 176 mm
- 2/1 - 650 x 530 mm
- 2/3 - 354 x 325 mm
- 2/4 - 530 x 162 mm
- 2/8 - 325 x 132 mm
- 1/12 - 88 x 162 mm
- 1/18 - 88 x 108 mm
- 2/24 - 132 x 132 mm
Ezek mélysége lehet 20-40-65-100-150-200 mm
Mire figyeljünk GN edény vásárláskor
Figyeljünk arra vásárlásnál, hogy a megfelelő nagyságú, mélységű és megfelel anyagvastagságú darabot válasszuk. Bármely típusú GN edény mellé hozzá illeszkedő fedőt is értékesítünk. A GN fedők is széles választékban kaphatók legyen szó sima, füles, merőkanál és /vagy kanál kivágásos, fogantyús vagy szilikon gumis kivitelről Javasolt felhasználás: hűtött vitrinek és pultok, élelmiszer tárolás hűtőházakban, fürdőkádak, kombi gőzölők és egyéb hűtő- és fűtőberendezések. Könnyen tisztán tarthatók és könnyen moshatók hiszen akár egy megfelelő méretű mosogatógépben is el tudjuk őket mosni.
További hasznos információk a GN edényekkel kapcsolatban
- A GN edények általában rozsdamentes acélból készülnek, de gyakori GN edény anyagok még: porcelán, polipropilén, polikarbonát, melamin. Az attse.hu webáruházban rozsdamentes acél és polipropilén GN edényekből és kiegészítőkből válogathat.
- Ezek az edények mindenféle probléma nélkül, könnyen tisztíthatóak mosogatógépben speciális kezelés nélkül.
- Habár a GN edények önmagukban is rendkívül hasznosak, számos kiegészítőt vásárolhatunk hozzájuk, hogy még jobban optimalizáljuk vendéglátó egységünk működését. A leggyakoribb kiegészítők: fedők, rácsok, elválasztó sínek, csepegtetők stb. Mi az Attase-nál rozsdamentes acél és polipropilén fedőket és rácsokat kínálunk az edények mellé.
- Vásárlás esetén szükséges megvizsgálni a kiválasztott terméket, hogy az valóban megfelel a használati célra. Habár vannak rendkívül olcsó változatok, mint legtöbb esetben, az magasabb ár itt is a jobb minőségre utal. Mielőtt választatánk mérjük fel a pontos célt, mert az használatonként különbözik. Például, egy zöldség tárolásához megfelel egy egyszerűbb polipropilén GN edény, viszont húsok sütéséhez egy jóval stabilabb, rozsdamentes acél darabor javasolt beszerezni.
- Ha érzékenyebb ételekről van szó, akkor a legajánlotabb anyag a porcelán, mivel az védi a különleges bánásmódot igénylő ételeket az elszineződéstől.
- A GN edények vásárlása előtt a méret előzetes felmérése is fontos, hogy tudjuk melyik passzol a kívánt helyre/helyekre. Ezután rendkívül egyszerű a dolgunk, ugyanis a GN edény méretek egységesek. Ezeket a méreteket feljebb megtekintheti.
- Tapadásmentes GN edények is megtalálhatóak, ám mivel ez még egy viszonylag új piac, ezért nem annyira elterjedt és kevésbé könnyű beszerezni.
- A GN edények 4 különböző színben találhatóak meg: fémszínű, áttetsző, fehér és fekete. Egyenlőre még nincsenek jelen a színes, személyre szabott darabok, de a piac növekedésével bármi elképzelhető.
- A GN edények nem csak praktikusak és széleskörben használhatóak, de rendkívül tartósak is, és egyszerű őket használni, kezelni.
Érdekességek a GN edényekről
- GN edény fedőknek manapság már olyan fajtája is létezik, amelyen van egy kanálkivágás. Ennek az a célja, hogy miközben az edényre ráhelyezzük a fedőt, a kanalat vagy egyéb eszközt is benne tudjuk hagyni az edényben. Ez csökkenti a mosogatni való eszközök számát és kevesebb koszt generál.
- A konyhában használatos GN edények és kiegészítők mellett mér kaphatóak roszdamentes GN tálcák is, amelyek a vendégtérben is használhatóak. Ennek az az oka, hogy ezek a tálcák polirozottak, tükörfényesek és esztétikusan néznek ki a vendégek száméra is.
GN edények és GN edény kiegészítők
- Rozsdamentes GN edény
- Rozsdamentes GN fedő
- Rozsdamentes GN rács
Rozsdamentes acél GN edény és GN fedő: A rozsdamentes acélnak rendkivűl jó korrózióálló tulajdonságai vannak. Víz-, vízgőz-, és légnedvesség álló. Nagyon jól vezeti a hőt, így jól használható a melegen tartáshoz és hűtéshez is. Vendéglátóhelyek alapvető felszerelései közé tartozik. Tökéletesen használható ételszállításhoz is, mert thermoboxban és thermoládában is kevés helyet foglal. -20°C-300°C-ig használható. Több GN edény egymásba is helyezhető a tárolás megkönnyítése és a helykihasznátság csökkentése érdekében. Tekintse meg rozsdamentes acél GN edény és fedő kinálatunkat.
Polipropilén GN edény és GN fedő: A polipropilén szintén egy rendkívül élelmiszerbiztos anyag. Hermetikus zárása véd a szagok ellen. Habár ez is egy nagyon praktikus GN edényfajta, kevésbé strapabíró, mint a rozsdamentes acél, ezért más célokra javasolt a használata, amelyek nem igényelnek extrém körülményeket, például sütést. -40°C-80°C-ig használható, így hűtésre ez az anyag alkalmasabb. Tekintse meg polipropilén GN edény és fedő kínálatunkat.
Rozsdamentes acél GN rács: A rozsdamentes acélnak rendkivűl jó korrózióálló tulajdonságai vannak. Víz-, vízgőz-, és légnedvesség álló. Nagyon jól vezeti a hőt, így jól használható a melegen tartáshoz és hűtéshez is. A rozsdamentes acélból készült GN rács szintén a vendéglátó egységek fontos kiegészítője. Általában sütéshez vagy hűtéshez használják, gyakran magának polcnak a sütőben vagy hűtőben. Tekintse meg rozsdamentes acél GN rács kínálatunkat.